..........

GRADO és környéke - látnivalók, érdekességek


Budapesttől 600 km-re, az olaszországi Velence városa előtt 100 km-rel ajánljuk a négycsillagos Belvedere Pineta üdülőfaluban lévő mobil házainkat. A Grado történelmi belvárosától északi irányban 5 km-re elterülő tengerparti öbölhöz telepített, bérelhető házaink komfortos és programgazdag lehetőséget kínáló pihenést biztosítanak.

Csodálatos panorámájú, csak a kempinglakóknak fenntartott, enyhén mélyülő, kisgyermekes családoknak is ideális homokos strandról a Grado-lagúna, a sziget és a nyílt tenger is belátható.

Belvedere Pineta üdülőfalu képei
..........

Üdítően kellemes összhatást áraszt a hűsítő, árnyas parkerdő, a friss levegő, a tiszta tengervíz, a hosszú homokos tengerpart és az ápolt környezet. A különleges, szokatlanul nagyméretű (110 - 120 m2) füves parcellák biztosítják Ön és családja kényelmét.

További strand- és kempingképek
..........

A minden igényt kielégítő rekreációs felszereltséggel ellátott kemping helyben biztosított szolgáltatásaival várja az üdülni vágyókat. Harmónikus adottságaival kiváló központja lehet egy kulturális rendezvényekkel gazdag kikapcsolódásnak!

Az alábbi - korántsem teljes - felsorolás igazi kedvcsináló a kisebb-nagyobb kirándulásokhoz:

Grado Észak-Olaszország keleti csücskében, a Trieszti-öbölben, az Adriai-tenger partján fekvő kisváros. A térség leghíresebb fürdőhelyeinek egyike. A település autóval két középkori úttá alakított gáton megközelíthető festői szigetváros. Az egyik gáton Aquileia felől, míg a másikon Monfalcone felől közelíthetjük meg a kis Velenceként is emlegetett várost. A kisvárost körülbelül kétezer éve lakják, akkoriban Aquileia kikötője volt, majd vetélytársává emelkedett.

Grado képei
..........

A történelmi belvárost (Grado Vecchia) az 5. században építették ki. A 19. század második fele óta közkedvelt fürdőhely. Ferenc József császár rendeletével 1892-ben minősítette Grado települést fürdőhelynek. A sziget turisztikai fénykorát a Monarchiában 1910-től élte, annak köszönhetően, hogy elkészült a vasútvonal leágazása Cervignanótól Belvedere-Grado állomásig, ahonnan gőzhajók, köztük a Piroschka, 25 perc alatt szállították a szigethez a turistákat. Napjainkban viszont két hosszú autóshíd is összeköti az "arany szigetének" is nevezett Grado városát a szárazfölddel, az egyik Aquileia, a másik Monfalcone-Trieszt felől. A több kilométer hosszú homokos strand mellett vonzerőt jelent a román kori alapokra épült városka templomaival, régi épületeivel. A történelmi városmagban hangulatos utcácskák, éttermek, borozók várják az utazót. Akik szeretik a romantikus tengeri magányt, kibérelhetnek itt kis, mindössze néhány tucat négyzetméteres szigetet is, csaknem minden kényelemmel felszerelt házzal. Jó néhány ilyen szigetecske kínálja magát a Grado és Aquileia közötti vízi út mentén.

Aquileia települést, a Római Birodalom harmadik legnagyobb itáliai városát a hunok Attila vezetésével, majd az avarok és a kalandozó magyarok rombolták le, végül egy földrengés pecsételte meg a sorsát. Az UNESCO az emberiség kulturális és archeológiai öröksége részének nyilvánította. Aquileia a római birodalom egyik legfontosabb kikötője volt. A megannyi régészeti emlék, múzeum bizonyítja az egykori nagyváros (i. e. II. századtól az V. századig) gazdagságát. Aquileia fő nevezetességét a XIV. században befejezett bazilika rejti. Itt látható, az egykori ókeresztény templom Olaszországban is egyedülálló méretű mozaikegyüttese.

Aquileia képei
..........

A várost 452-ben Attila hunjai kirabolták és lerombolták. Egy, a lováról hátrafelé nyilazó magyar harcost a bazilika altemplomában rajz örökíti meg. Csakúgy mint Grado, Aquileia is 5 km-re található a kempingtől.

Palmanova egy erőd város, amely csillag alakú, erődszerű struktúrájáról híres. Palmanovát a Velencei Köztársaság alapította 1593. október 7.-én, mint modern katonai erődöt. Több száz éve mérnöki pontossággal tervezték meg a szabályos kilencszögű, helyenként 40 méter vastag városfallal körülvett települést, amelybe három kapun lehetett (és lehet ma is) csak bejutni. Valamennyi utcája a központi térre fut be. Palmanova a kempingtől 22 km-re található.

Trieszt városát elbűvölően szép természeti adottságai varázsolják különleges hellyé: három oldalról a Karsztvidék öleli körül, a táj karakterét a mészkő sárgája, a tenger kékje és a szomszédos hegyek zöldje határozza meg. A város központja az olasz egységről elnevezett tér, amely a tengerre nyílik, kilátással a mélyen ívelt partszakaszra. A Piazza Unita d'Italiát remek paloták szegélyezik, például a 19. század végén épített Városháza óratornyos épülete. Trieszt dómját, a San Giusto katedrálist egy megszentelt római és egy 5. századi kora keresztény épület romjaira építették. Trieszt jellegzetességei közé tartoznak kávéházai, melyek üzletemberek, politikusok és írók legkedveltebb találkozóhelyei a 19. század óta. A tengerparton a Caffé Tommasseo már 1830-től fogadja vendégeit elegáns termeiben, ahol ma is teljes szépségükben tündökölnek a száz évvel ezelőtt Belgiumból érkezett tükrök. Klasszikus Thonet székek kínálnak itt pihenést a betérőknek. Trieszt 50 km-re van a kempingtől.

Grotta Gigante Olaszország legnagyobb turistabarlangja, Trieszt közelében. A barlangot 1908-ban nyitották meg a látogatók számára, amit szakértő vezetők kíséretével 50 perc alatt lehet végigjárni a jól kiépített útvonalon (közel 1 km hosszú). A gazdag képződmények kb. 10 millió évesek, némelyik közel 12 m magas. A barlang hőmérséklete egész évben állandó: 11 °C. A barlang a kempingtől kb. 45 km-re található.

A Miramare-kastély egy 19. századi romantikus kastély, amely Habsburg Miksa osztrák főherceg (majd mexikói császár, I. Ferenc József öccse) és felesége, Sarolta belga királyi hercegnő részére épült isztriai fehér márványból Trieszttől kb. 8 km-re. 1856 és 1860 között emelték Carl Junker tervei alapján Miksa főherceg utasítására. A terjedelmes (22 hektáros) tengerparti parkot maga Miksa tervezte. A kastélyt 1955-ben államosították és jelenleg múzeum működik benne, kilátást nyújt a szikla csúcsáról a Grignano-öbölre és azon túl az Adriai-tengerre. Az épületet egy olasz stílusú, szintén látogatható kert veszi körül, amelyben az egész világról összegyűjtött növényfélék találhatóak. A kempingtől 40 km-re található.

A Duino Kastélyt a Wallsee család építette a 15.században, igazából erődítményként. A híres Duino elégiákat hosszabb tartózkodása idején Rainer Maria Rilke itt írta meg. A Duinotól Sistinaig terjedő szirt hosszában állít emléket a Rilke promenád. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Trieszti öbölre. Ez a kastély 50 km-re található a kempingtől.

Velence világhírű, szenzációs, vízen úszó város. Az első pillantás, amit Velencére vetünk, mindig lenyűgöző, akár a vasútállomás lépcsőiről, akár a főbejárat - San Marco tér - felől érkezünk, hajóval. Velence város egy folyók által táplált lagúnás területre épült, melyet az Adriai tenger felől homokdűnék határolnak. A város több sziget központjába, a parti részre épült, és két széles főcsatorna szabdalja részekre. Számtalan kis csatorna, kanális hálózza be. A Canale Grande főcsatorna legkeskenyebb - 33 méteres - részén ível át a híres piacos híd, a Rialto. Érdemes megnézni a Dózse palotát, a Sóhajok Hídját, a Szent Márk Templomot és még megannyi érdekességet, látnivalót kínál a város. A városban maradandó emlék sétálgatni, hajókázni vaporettoval, és igazán emlékezetes élmény gondolázni. Eltévedni nem lehet, hiszen mindenhol táblák jelzik az útvonalat a Szent Márk térre, és a Canalé Grandehoz is. A kempingtől kb. 110 km-re van a hajóállomás, Punta Sabbione.

Aqualandia Vízi Vidámpark Jesoloban található. Aqualandiát a közelmúltban ötödik alkalommal választották meg Olaszország I. számú "Vízi és Tematikus" parkjává. Ismételten elismerést nyert a Velence közvetlen közelében megalkotott egyedülálló, különleges komplexum kiváló minősége, amely egy valódi karib-tengeri szigetet elevenít fel. A szórakozás 80.000 m2-es oázisa, ahol összekapcsolható a relax, a vidámság, az extrém sportok és vízi attrakciók minden korcsoport számára a kisgyermekektől a fiatalokig, és a családokig. A kempingtől kb. 100 km-re található.

Gulliverlandia Tematikus vidámpark Lignanoban. Gulliverlandia kalandos utazás térben és időben. Világkörüli utat lehet tenni "nyolcvan percben", az Aquariumban mindenféle tengerből telepített cápákat és színes halakat lehet látni, fel lehet menni a 60 méter magas Panoráma toronyba, dinoszauruszok közé lehet kerülni, maja romok közt lehet sétálni, középkori lovagi küzdelmen lehet részt venni és még sok más is van itt. Távolság a kempingtől 45 km.

Punta Verde Állatkert Lignanoban található. A Punta Verdei Parkot egy magáncég tartja fenn, amelynek egyetlen jövedelme a belépési díjakból származik. Az állatkertben a következő állatfajok vannak: antilopok, récék, papagájok, fókák, tevék, tibeti kecskék, oroszlánok, tigrisek, medvék, pumák, zebrák, hiúzok, párducok, leopárdok. 45 km-re található a kempingtől.

Papagáj Park Latisanaban található. Aki szereti ezeket a szép színes madarakat, azoknak kötelező. Európa első papagájparkja, ahol a világ minden tájáról találhatóak itt különféle fajták. A kempingtől kb. 40 km-re van.

Udine Olaszország északkeleti részén található, Friuli-Venezia Giulia régió közepén. A környék nagyvárosa. Udine-t szokták a "Friuli ékszerdoboz"-nak is hívni. Jó focicsapata van a városnak a Seria A ligában, az Udinese. A távolság a kempingtől 43 km.

Verona. Ha a szerelem szigete Ciprus, akkor a szerelem városa kétségkívül Verona. Itt játszódik ugyanis William Shakespeare legszebb szerelmi drámája, a Rómeó és Júlia. Észak-Olaszország második leglátogatottabb városában minden Rómeó és Júlia története körül forog. A turista akár akarja, akár nem, minduntalan a két boldogtalan szerelmes nyomaiba botlik. Az Adige partján nyilak jelzik az útirányt, a város főutcáján, a Via Mazzinin elindulva pedig sodorja magával a tömeg, amely egyenesen a Casa di Giuliettához, Júlia házához tart. Ott már csak két kérdés vetődik fel: vajon élt-e a valóságban a két ellenséges család, és ha igen, így végződött-e a fiatalok szerelme? A másik, kissé gyakorlatiasabb kérdés, hogy vajon mikor szakad le Júlia erkélye a turisták hada alatt? Verona persze nemcsak a legendák városa. Az operarajongók az Arénában megtartott híres Ünnepi Játékokra látogatnak ide. Más csak néhány órát akar itt eltölteni, hogy meglátogassa Júlia sírját. Aki egyszer eljut ide, elveszett. Nincs ember, akit ne fogna meg a város középkori hangulata, reneszánsz palotái, különösen vonzó légköre. A tervezett néhány órából néhány nap vagy hét lesz, de az is lehet, hogy még ugyanazon az itáliai úton visszatér álmai városába. Az óváros egységes történelmi hangulata lenyűgöző. Sokhelyütt megmaradtak a 10-12. századbeli lőréses, vörös tégla várfalak, amelyeket bástyák, cakkos pártájú szögletes tornyok szakítanak meg. A nap hevétől aranybarnára, rozsdásvörösre égett, évszázados házait ma is lakják. A kempingtől autópályán haladva 230 km a távolság.

 

meteoblue

A kemping honlapja: 

címkefelhő: tengerparti szállás, apartman, Adria, olasz tenger, tengerpart, kiadó, játszótér, medence, teniszpálya, golfpálya, összkomfortos, lakás, adriai, panzió, faház, nyaraló, Velence, kirándulás, camping, kemping, üdülő, teraszos ház, házikó terasszal, tengerközeli fekvőhely

Copyright © - tengerparti-szallas.hu - Minden jog fenntartva..........Az oldalt készítette: Artelier - Soroksár