Mobilházainkkal tengerparti kényelem
Bízza ránk szállással kapcsolatos gondjait!
Családoknak is ideális pihenőhely
Kellemes olaszországi kikapcsolódás
Pihenést biztosítunk hangulatos környezetben

CAVALLINO és környéke - látnivalók, érdekességek

CAVALLINO AUTÓVAL BUDAPEST (MAGYARORSZÁG) FELŐL:

Budapest - Tornyiszentmiklós (határátkelő) - Maribor - Ljubljana - Lido di Jesolo - Cavallino

A magyar határtól Cavallino 445 km-re található.

Tarvisio, Triest felől:

A Noventa di Piave - San Dona fizetőkapunál kell lejönni és a Jesolo Lido útirány előjelzést kell követni. A Jesolo Lido-i körforgalomnál a Cavallino-Punta Sabbioni irányát jelző táblát kell követni.

Cavallino-Treporti

Cavallino-Treporti, Budapesttől 690 km-re, Jesolotól 8 km-re, Velence szomszédságában fekszik. A város egy félszigeten helyezkedik el. Északról a Velencei-lagúna, délről az Adriai-tenger határolja, keleten pedig a Sile medre választja el Jesolótól.

 

CAVALLINO KÖRNYÉKE

Katonai jelentőséggel bíró látnivalók, pl. a Sant'Erasmo szigetén lévő erőd, a Miksa császár által építtetett Habsburg-erődítmény, az 1849-ben épített Vecchio erőd Lio Grandoban (az osztrák katonai építészet egyik példája, melyet kikötőjének védelmére építettek), valamint az első világháború idején épített, egész Velence védelmét szolgáló katonai létesítmények.

 

Mindenképpen keresse fel a jellegzetes helyi termékeket árusító, keddenként nyitva tartó cavallinoi piacot. Ajándékvásárlás céljából (júniustól szeptemberig) péntekenként egy kis piac várja Cavallino központjában, az üdülőfalutól csupán 4 km-re. Augusztus végén egész Littoral tengerpartja mentén tűzijátékot rendeznek, amely a cavallino-strand 14 km-es hosszát bevilágítja.


A kemping:

A mobilházaink a Klaus kempingbe vannak telepítve, amely egyszerű, csöndes, családias hangulatú, mindösssze 10.000 négyzetméter alapterületű. Igazi kis nyugalomsziget. A házak mindennel fel vannak szerelve, ami az ön kényelmét maximálisan biztosítja. Hosszú, homokos tengerparttal rendelkező csendes és nyugodt üdülőhely.

A tengerpart alig 100 m-re van a kempingtől. Az idelátogatók a strandolás és a gondtalan pihenés adta örömökön kívül megtekinthetik a környék látnivalóit. Innen könnyen megközelíthető Velence városa és a lagúna szigetei. Ideális hely egy kellemes tengerparti nyaralásra.

A gyerekek a parton és a vízben is egyaránt futkározhatnak, játszhatnak, de a sík vidék nagyszerű terepet nyújt a kerékpáros túrákhoz is. Pár lépésre a a kemping bejáratától található egy bár-étterem és pizzéria. A szupermarket, bazár és a hentes bolt 300 méterre van.


Látnivalók a környéken:

A régió számtalan látnivalót kínál. Néhány tipp a vakáció eltöltéséhez a kemping közelében:

> Autóval is szép kirándulásokat tehetünk. Csupán egy rövid távot kell megtennünk, hogy Caorle vagy Punta Sabbioni városát elérjük, amely a Velencébe tartó kompok kikötőhelye. Itt ha kedvünk tartja, hajóra szállhatunk és átkelhetünk a túloldalra. A romatikát kedvelők semmiképp se hagyják ki! A tenger felől közelítve, ahogy Velence egyre nagyobb és nagyobb lesz, egyszerűen csodálatos látvány.

>Gyalogosan, a kempingtől 100 m-re van egy buszmegálló, onnan a busz Punta Sabbioni-ba megy, amely 30 percenként közlekedik.

> Velencéből egynapos hajókirándulásokat tehetünk a horvát félszigetre, Isztriára, amely a Velencei-öböl túlsó partján terül el.

> Kellemes kirándulásokat szervezhetünk még Lido di Jesolo-ba. Itt egy 13 km hosszú sugárút vár minket tele üzletekkel, éttermekkel és teraszos helyiségekkel, ahol életünk legfinomabb olasz fagylaltját ízlelhetjük meg.

 

Jesolo

Velence városától 30 km-re, északra helyezkedik el. Népszerű üdülőtelepülés, 15 km hosszú homokos, fenyőerdők által szegélyezett, sekély vizű tengerpartjának, a Lido di Jesolonak köszönhetően. Közkedvelt a lassan mélyülő homokos tengerpart, valamint az aquapark, vidámpark, akvárium és tropicarium.

Látványosságok, nevezetességek, történelmi emlékek itt nem nagyon találhatóak. Ugyanakkor éjszakai szórakozóhelyekből, diszkókból, sörözőkből, bárokból nincs hiány, de mindezek ellenére számos kisgyermekes családdal lehet itt találkozni. Lido di Jesolo főutcáját estére lezárják az autók elől, így sétálóutcává alakul át, ahol egymást érik a kávézók, pizzériák, üzletek, diszkók. A végeláthatatlanul hosszú főutca forgataga a mediterrán hangulatban igazán elvarázsoló.

Jesolóban golfpálya, gokartpálya, vidámpark, és minigolfpálya is gondoskodik a kicsik, és nagyok szórakozásáról. Itt található Olaszország legnagyobb, és legjobb aquaparkja, az Aqualandia is, ahova a 2015-ös belépő: felnőtteknek: 30 euró, 100-140 cm magas gyermekeknek és 65 év felettieknek 26 euró, 100 cm-nél alacsonyabb gyermekeknek ingyenes. 14:00 után, a 18:00-s zárásig kedvezményes árú belépők vásárolhatók: 26 ill. 22 euróért.

A New Jesololandia vidámpark gyerekek számára nagy élményt nyújthat. A Sea Life akváriumba a belépőjegy 2015-ben 16,50 euró, 10 éven aluliaknak 13 euró, de 1 méternél alacsonyabb gyermekek számára ingyenes. Online olcsóbbak a jegyek: 14, ill. 10 euró.
A tengeri állatok mellett teknősök, pingvinek, és pillangók is vannak, izgalmas attrakció a cápa-, és teknősetetés (minden nap 15:30-kor). Szintén inkább a kisebb gyerekeket fogja elvarázsolni, mivel elég kicsi az akvárium.

Egy másik "állati" hely a Tropicarium Park akváriummal, pingvinekkel, teknősökkel, kígyókkal, békákkal, cápákkal és krokodilokkal várja az érdeklődőket. Belépőjegy 2015-ben 20 euró, 4-12 éveseknek 15 euró, 65 éven felüliek számára 16 euró, míg 3 éven aluliak számára ingyenes.

A Sand Nativity egy lenyűgöző homokszobor kiállítás, ahova minden évben neves művészeket hívnak hogy homokból elkészítsék művészeti alkotásaikat. 2 eurós belépőért tekinthető meg.

 

Velence

A 118 kis szigetből álló, hidakkal és csatornákkal összekötött város Olaszország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, a világ talán legromantikusabb, legszebb városa. Köszönheti ezt csodálatos elhelyezkedésének, építészeti és művészeti szépségeinek, és annak, hogy sok szempontból ugyanazt láthatjuk, mint elődeink több száz évvel ezelőtt. Velencét gyakran hívják az "Adria királynőjének", a "fény városának", a "víz városának" és "élő múzeumnak" is.

 

 

 

A város, lagúnáival együtt az UNESCO Világörökség része. Sajnos, e csodálatos település a süllyedés, a tengerszint emelkedése és az elmocsarasodás következtében, veszélyben van. Újabb és újabb megoldásokat dolgoznak ki a megmentésére, eddig inkább kisebb, mint nagyobb sikerekkel. Az Acqua alta, azaz a magas vízállás évente többször is bekövetkezik, elsősorban a téli hónapokban. Ekkor a város utcáit, tereit elönti a tengervíz. A néhány óráig tartó jelenséghez a helyiek már hozzászoktak, teljesen természetesnek veszik.
Szent Márk téren, a turistainformációs pontokban, valamint a vasútállomáson acqua alta térképeket lehet kapni, melyből megtudható, hova lehet menekülni az áradás elől, melyek Velence magasabban fekvő pontjai.

Szent Márk tér / Piazza San Marco

Sokan a világ legszebb terének tartják. Európa legtöbb terével ellentétben itt nem a motorhang, hanem az emberi beszéd hangja a domináns. Napóleon "Európa társalgójának" nevezte. Petrarca szerint "nincs párja a Földön". A téren látható a Szent Márk székesegyház, bejáratával szemben harangtornya, a székesegyház mellett óratornya. A székesegyház előtti, bronztalapzaton elhelyezkedő zászlórudak a 16. századból származnak. A vízpart melletti két gránitoszlop, egyik tetején Velence

oroszlánjával, másikon Szent Teodorral, a 13. század közepe óta állnak itt. A tér híres műemléke a Doge-palota, és a történelem, művészet iránt érdeklődőknek megtekintésre érdemes a Correr-múzeum is. A rengeteg turista mellett sok galambbal is osztozni kell a tér csodálata közben. A mindenki számára egyértelmű Szent Márk tér mellett érdemes kevésbé zsúfolt, csendesebb, Velence meghittebb arcát bemutató tereket is megnézni, ilyenek a Campo Santa Margherita vagy a Campo Santo Stefano.

Szent Márk Székesegyház / Basilica di San Marco

A Szent Márk tér keleti részén fekvő székesegyház építése 1063-ban kezdődött, és 1094-ben szentelték fel. Azóta viszont többször, minden évszázadban végeztek felújítási, átépítési, bővítési munkálatokat, még 1877-ben is, így a bizánci stílusban épített templomon minden kor rajta hagyta a nyomát. Ez volt a Velencei Köztársaság legjelentősebb, reprezentatív épülete, a legfontosabb találkozó- és imahely, így a város mindig a legjelentősebb művészekre bízta a díszítési, állagmegóvási munkálatok felügyeletét. Olaszország más templomaihoz hasonlóan a belépéshez nem engedélyezett a rövidnadrág, vagy szoknya, ill. a fedetlen vállak. A bejutáshoz általában nagy sorokat kell állni.

Campanile harangtorony

Az eredetileg a 9.-12. század között épített, 1511-1514 között újjáépített, 1902-ben leomlott, ennek következtében teljesen megsemmisült, majd 1902-1912 között az eredeti formájában helyreállított Campanile a székesegyház harangtornya. A 98,6 m magas harangtoronyból csodálatos, 360°-os kilátás nyílik Velencére és a tengerre. 2016-os árakon 8 euróért lehet felmenni és körülnézni. A harangtornyot jelenleg is restaurálják, de a felújítás alatt is nyitva áll az érdeklődők előtt. A sor általában nagy, sokan szeretnének feljutni, és megcsodálni a látványt. Így aki nem akar sokat várakozni, annak alternatív megoldás lehet a szintén csodálatos panorámát nyújtó San Giorgio Maggiore templom harangtornya.

Szt. Márk óratorony / Torre dell'Orologio

A katedrális óratornya 1496-ban épült, és legutóbb 1998-2006 között újították fel.

Dózse-palota / Palazzo Ducale

A székesegyház mellett található palota a Velencei Köztársaság vezetőjének, a dózsénak a székhelye volt. Törvényszék, hivatalok, börtön és kínzókamra is helyet kapott benne. 1923 óta pedig múzeumként működik. Monet is megfestette. A palota helyén korábban több, hasonló rendeltetésű épület állt, a jelenlegi palota 1340-1424 között épült, de már 1419-ben tanácsülést tartottak benne. A Dózse-palota Velence egyik legismertebb, legszebb látványossága, a gótikus építészet egyik leggyönyörűbb példája, amiben átélhetjük Velence történelmét, és a túra keretében átmehetünk a Sóhajok hídján is. A történelem és művészetek iránt érdeklődők számára kötelező program. Impozáns belső tere elkápráztató, a palota festményei, díszítései, szobrai, falburkolatai szemet gyönyörködtetőek.

Érdekes túra a titkos túra, amelynek keretében olyan helyekre vezetnek el a Dózse-palotán belül, amelyek egyébként nagyközönség elől el vannak zárva. Megnézhetjük például a palota alatti korábbi börtöncellákat, köztük Casanova celláját, és a kínzókamrákat is.

A Canal Grande, épületei, és hídjai

A 3 km hosszú Canal Grande a város fő vízi útja. Több mint 170, a 13-18. század között épült, lenyűgöző szépségű palota és templom sorakozik a csatorna mentén, és 4 híd ível át felette. A Canal Grande a Velencei Köztársaság fénykorának jólétét és művészetét demonstrálja. Érdemes vízibuszra (vaporetto), vagy gondolára szállni, és átszelni a csatornát, lenyűgöző élményben, rengeteg szépségben lehet részünk.

A csatornát átszelő hidak közül a leghíresebb a Rialto-híd (Ponte Rialto), Velence legrégebbi hídja. Helyén eredetileg fahíd állt, azonban annak a hídnak elég szerencsétlen sorsa volt: kétszer összeomlott, egyszer pedig leégett. A jelenlegi híd 1588-1592 között épült, 1973-1977 között felújították.

A második legrégebbi híd az 1933-ban megnyitott Ponte dell'Accademia. A fahíd egy 1854-ben épült vashíd helyére került. A hídat a Galleria dell'Accademia képtárról nevezték el, melynek megtekintése a művészet kedvelői számára kihagyhatatlan. A velencei festészet elsőszámú és legteljesebb gyűjteményében olyan híres velencei mesterek alkotásai láthatók, mint Giovanni és Gentile Bellini, Carpaccio, Lorenzo Lotto, Giorgione, Titian, Tintoretto, Veronese, Tiepolo, Canaletto, Guardi és még sokan mások. A gótikától a reneszánszon keresztül a barokkig láthatjuk itt a velencei festészet történetét.

A csatorna melletti számos templom, és palota közül, csak néhányat kiemelve:

Santa Maria della Salute templom építése 1631-ben kezdődött, és 1681-ig tartott, a barokk építészet egyik legszebb alkotásának számít. A Szent Márk térhez érkezve már majdnem látható.

Ca' Vendramin Calergi a 15. század végén épült, kaszinó és a Wagner-múzeum működik benne. 2 évig itt lakott, és itt hunyt el Richard Wagner zeneszerző.

Barbaro-paloták (Palazzi Barbaro) a Barbaro-család otthonai voltak, az első 1425-ben épült gótikus stílusban, a második pedig 1694-ben, a barokk jegyében.

Ca' Rezzonico építése 1756-ban fejeződött be, ez egy újabb palota abból az időből, amikor már megkezdődött Velence hanyatlása. Jelenleg múzeum működik benne.

Ca' D'Oro, azaz az aranyház talán a legszebb palota, a gótikus épület 1428-1430 között, a Contarini-család számára épült. Jelenleg galéria működik benne, így ezt az épületet belülről is meg lehet tekinteni, és a művészet iránt érdeklődők jelentős középkori festményeket és szobrokat nézhetnek meg.

Palazzo Dario 1487-ben épült. 1908-ban Monet is megfestette. A legenda szerint átok ül rajta.

Ca' Foscarit Foscari velencei dózse építtette 1453-ban, jelenleg a Ca'Foscari Egyetem működik benne.

Sóhajok hídja / Ponte dei Sospiri Velence talán leghíresebb hídja, amely a Dózse-palotát és a régi börtönt köti össze, 1600-ban épült. Megtekinteni belülről a Dózse-palota túra keretében lehet. A "sóhajok hídja" elnevezést Lord Byronnak köszönhetjük. Úgy vélte, a Dózse-palotában elítélt rabok ezen a hídon vethettek egy utolsó pillantást a városra, mielőtt, egy mély sóhaj után végleg elnyelte őket a börtön. A hídhoz rengeteg rémtörténet kapcsolódik, pl. a hídon lévő csapóajtóról, melynek kinyitása után a rabokat elnyelte a csatorna. A valóságban ugyanakkor a velencei börtönben a kor leghumánusabb börtönviszonyai között raboskodhattak az elítéltek, és Velencében szüntették meg a kínzásokat először a világon, 1660-ban. Egy másik legenda szerint, ha a szerelmesek megcsókolják egymást a Sóhajok hídja alatt egy gondolán naplementekor, akkor örök szerelem és boldogság lesz a jutalmuk.

 

Tippek, tanácsok, közlekedés, parkolás

> Velence gyalog is teljes mértékben bejárható, nem szükséges vízibuszra ülni. Azonban érdemes legalább egyszer vaporettóra szállni, hiszen a Canal Grandét teljes hosszában csak így lehet megcsodálni, gyalog a partja nem járható végig.

> A Szt. Márk térig, a Rialto-hídig, valamint a Piazzale Romáig a házfalakon elhelyezett sárga táblák mutatják az utat, így nem lehet eltévedni az egyébként nagyon kanyargós, labirintus-szerű utcákon. A táblák sokszor két irányba is mutatnak, ekkor mindkét útvonal megfelelő.

> Érdemes Velencében céltalanul bolyongani is, akár éjszaka is, amikor különösen romantikus a város, hiszen minden kis sikátorban, minden sarkon látható valami szépség, egy kis híd, egy szép épület, vagy éppen egy remek pizzéria. Ilyen esetben nagyon könnyű eltévedni, tehát javasolt térképpel, GPS applikációval felszerelkezni.

> Magas vízállás (acqua alta) főleg télen és ősszel, leggyakrabban novemberben és decemberben jellemző. Magas vízállás idején vízhatlan lábbelivel vágjunk útnak, felkészülten különösebb problémát nem okoz; néhány órát a város egy magasabban lévő pontján kell tölteni...

> Csomagmegőrző a Santa Lucia vasútállomáson, a Piazzale Roma közelében található (min. 6 euró/5 óra, majd óránként további 0,90 euró, a 13. órától óránként további 0,40 euró, nyitva: 6:00-23:00), valamint a Mestre vasútállomáson is (nyitva 8:00-20:00, az árak megegyeznek a Santa Lucia csomagmegőrző áraival).

> Vaporetto (vízibusz) árak (2016): 75 perc (átszállás engedélyezett, de visszaút nem): 7,50 euró, 1 nap: 20 euró, 2 nap: 30 euró, 3 nap: 40 euró, 7 nap: 60 euró. A jegyeket érvényesíteni kell már a felszállás előtt, a vízibuszállomásokon elhelyezett automatáknál.

vízitaxi, és a gondola a vízibusznál jóval drágább, de gondolázni különösen romantikus, felejthetetlen élményt nyújt, pároknak érdemes lehet kihasználni. A gondolások sokszor énekelnek, gitároznak is. Gondolára lehet alkudni is, de ekkor az idő is kevesebb lesz, és a gondolás lehet, hogy nem mutatja meg a legkülönlegesebb, speciális helyeket. Hivatalosan megshttp://olaszorszag-nyaralas.hu/joomla30/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=2#zabott minimum gondola árak Velencében: 80 euró/40 perc nappal, minden további 20 perc 40 euró, és 100 euró/40 perc éjszaka, minden további 20 perc 50 euró. Maximum 6 ember ülhet egy gondolába.

Kirándulások a nyaralás alatt

Nem csak Velence, Burano vagy Murano, hanem Torcello, Treviso, Verona is megér egy látogatást. A sok lenyűgöző hely Cavallinoból könnyen megközelíthető. Személyes ízlésének megfelelően válogathat a különböző természeti, történelmi, kulturális, illetve gasztronómiai szempontból jelentős úti célok közül.